Zwammen in huis verwijderen

De huiszwam is een gevreesde zwam omdat hij een vernietigend effect op gebouwen kan hebben, dit organisme breekt namelijk houtcellulose af. De houten structuren van een woning worden hierdoor zacht en week en kunnen zo makkelijk tot een instabiele structuur leiden. De aantasting kan doorheen droog hout en zelfs muren van beton of baksteen heen kruipen, hierdoor is het een gevreesde indringer en het zou niet de eerste keer zijn dat een hele buurt erdoor aangetast en gesloopt moeten worden.

Daarbij komt dat de saneringswerken heel grondig moeten gebeuren zowel in het betrokken als de omliggende gebouwen en het dus meestal een dure grap is. En als kerst op de taart stopt deze veelvraat niet bij muren of gebouwen, ook huisraad en persoonlijke bezittingen moeten eraan geloven. Eens de sporen erin zitten kan de zwam verwijderen enkel door grondige ontsmetting of zelfs vernietiging.

Een huiszwam bestrijden kan best door de ideale omstandigheden voor zijn groei te onderdrukken. De huiszwam leeft graag in slecht geventileerde kamers waar er een overschot aan klamme houtproducten te vinden zijn. Liefst nog in een luchtvochtigheid van 70 procent of meer en een constante temperatuur van ergens tussen de 3 en 26 graden Celsius.

Zwammen in huis verwijderen.jpg

Aan zwambestrijdingdoen is dus in de eerste plaats goed ventileren en de luchtvochtigheid onder controle krijgen. Kan je de boosdoener echt zien hangen dan is de zwam verwijderen niet zomaar het wegsnijden van het zichtbare vruchtvlees (Je kan echt een "paddestoel" zien hangen). Dit vruchtvlees vormt echter pas in de later stadium als de infectie al vrij ver is, de muren of onderliggende structuur zal op dat moment al vergaan zijn van lange schimmeldraden en sporen, deze zijn echter niet zichtbaar voor het blote oog maar zullen de infectie gewoon verder zetten.

Naast de overduidelijke schade aan je gebouw en bezittingen is ook deze zwam schadelijk voor je gezondheid. De kleine sporen komen in de lucht terecht en via je longen haal je die dan binnen wat kan leiden tot ontsteking van de longblaasjes en bronchiolen. Ben je allergisch dan is de situatie natuurlijk enkel nog erger.

Bij twijfel over een infectie kan je best een professional in zwambestrijding onder de arm nemen om je woning te inspecteren. Ben je niet zeker hoe huiszwam bestrijden en heb je toch graag wat advies van een professioneel ontsmettingsbedrijf neem dan vrijblijvend contact op met Limas Hygienics.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak