Trekken duiven ander ongedierte aan?

Het korte antwoord: ja! Maar welke hangt een beetje af van de situatie, enkele duiven in de omgeving zijn verre van een plaag en horen gewoon bij ons ecosysteem. Het is echter in de steden en dorpen waar de duiven overvloedig voedsel vinden dat de problemen zich beginnen voordoen. En dit dan meestal nog door toedoen van de mens, stadsduiven zijn wilde dieren die eigenlijk perfect zelf hun voedsel kunnen vinden.

Het voedsel dat de duiven rechtstreeks van de mensen krijgen, die ze vaak in parken of hun stadstuintjes voeren wordt nooit helemaal opgegeten door de vogels en trekt op haar beurt ander ongedierte zoals muizen en ratten aan. Dit is zeker de meest voorkomende vorm van ongedierte die duiven aantrekken. Weinig ongediertebestrijding heeft hierop effect als het voeren blijft doorgaan, sensibilisering van de bewoners (vaak krijg je via het gemeentereglement een boete voor het voeren van duiven) voor dit probleem is nodig voor je de plaag ten gronde kan aanpakken.

Doordat bewoners de duiven voeren planten ze zich sneller voor en krijg je overbevolking, de vogels gaan dan samentroepen in grote zwermen. Zieke dieren sterven ook trager en dragen dus langer hun ziektekiemen mee rond. Je krijgt dan dus ook een ongezonde duivenbevolking die deze kiemen ook achterlaten in hun (overvloedige) uitwerpselen en nesten. Het is dan ook een kleine stap om van hieruit een besmetting naar mens of dier te krijgen voor de verschillende zaken die rondgaan binnen de vogelpopulatie.

Duivenplaag

Maar daarenboven zorgen ook de nestgewoonten van de duiven voor een probleem. Ze zullen zich immers in de buurt van hun voedselbron willen nestelen en dus tussen de huizen of onder de daken nesten bouwen. Vaak ook met teveel -wat vogelwering zoals pinnen, netten of draden kan hier zeker al wat verlichting bieden- waardoor er opnieuw een vruchtbare omgeving gemaakt kan worden voor ander ongedierte zoals kakkerlakken, muizen, vliegen en vlooien maar ook opnieuw voor ziektekiemen, parasieten of bacteriën. Het is een plaag die zal blijven escaleren als er niet ingegrepen kan worden.

Een duivenplaag is geen pretje en het is niet iets dat je in je eentje de baas kan. Na een sensibilisering van de omwonenden dat voeren niet kan zal je toch moeten ingrijpen om de plaag onder controle te krijgen. Heb je toch graag wat advies van een professioneel ontsmettingsbedrijf neem dan vrijblijvend contact op met Limas Hygienics.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak