Zelfs na de zomer blijft slakken verdelgen nodig

Na de zachte winter van vorig jaar hadden we dit jaar te kampen met een ware slakkenplaag, je hebt ze waarschijnlijk wel kunnen opmerken in de (moes) tuin of in het park. Het feit dat ze met zoveel waren deze zomer wil ook zeggen dat er legio aan eitjes klaarliggen voor het volgende voorjaar. Slakken zijn echter een belangrijke schakel in het ecosysteem en je moet voorzichtig zijn om ze zomaar met vergif te lijf te gaan, andere dieren zoals o.a. vogels en egels zouden de vergiftigde lijfjes kunnen opeten en ook hieraan sterven. En dat wil je natuurlijk vermijden.

Aan de andere kant zijn slakken echte veelvraten waar je wel op moet ingrijpen voor ze je groenten, bloemen of plantenbakken kaalvreten. Maar hoe pak je dat slakken bestrijden dan best aan? Om te beginnen moet je je vijand goed kennen. Er zijn twee grote groepen van slakken, huisjesslakken en naakte slakken, zoals de namen het al zeggen heeft de ene soort een huisje en de andere niet. Makkelijk om te herkennen dus!

Wat kan je doen om slakken te voorkomen?

 • Heb je een moestuin? Dan moet je vooral opletten dat je de planten waar slakken verzot op zijn zoals salade plant in de buurt van sterk geurende planten of kruiden zoals tijm en salie. Slakken houden niet van deze sterke geur, en daarenboven heb je dan ineens ook deze planten beschikbaar voor je kookkunsten.
   

Slakken verdelgen
 

 • Ruim je tuin goed op: slakken nestelen graag onder bladeren, omgekeerde bloempotten of houtstapels. Vochtige plekken behoren tot hun favoriete habitats. Ze spelen een belangrijke rol in de verwerking van compost, dus in de buurt van je compoststapel kan je ze best hun gang laten gaan. Leg deze echter niet te dicht bij je moestuin.
   
 • Regelmatig harken zorgt ook voor droge grond, en daar houden ze dan weer niet van.
   
 • Ook het plaatsen van droge mulch in je bloemperken zorgt voor een droge bovenlaag, terwijl je ondergrond toch mooi vochtig blijft voor je bloemen, opnieuw een omgeving die slakken liever vermijden.
   

Zit je met een plaag en wil je slakken verdelgen met de hulp van een professionele ontsmettingsfirma? Twijfel dan niet om vrijblijvend advies te vragen aan Limas Hygienics.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak