Schimmel in kelder voorkomen

Schimmel in kelder voorkomen is eigenlijk niet zo heel moeilijk, maar je moet wel begrijpen waarom en hoe je een schimmel doet groeien. Eens je weet wat een schimmel nodig heeft om te overleven kan het vrij eenvoudig vermeden worden. Daarbij is het ook beter om de schimmel te vermijden want hij is -eens hij er is- vrij moeilijk te verwijderen. Daarbij is hij ook nog eens uiterst ongezond voor je leefomgeving dus let goed op zodat je onze tips over hoe schimmel in kelder voorkomen goed toepast en je woning en kelder lang schimmelvrij kunnen zijn.

Een schimmel is eigenlijk een kleine paddenstoel, en net zoals in de vrije natuur heeft die paddestoel vocht (en zelfs vrij veel vocht) nodig om te kunnen overleven. Een kelder met een vochtprobleem is dan ook een paradijs voor schimmels, de hoge luchtvochtigheid is een ideale omgeving voor hem om tot bloei te komen. Een eerste tip bij het voorkomen van schimmel is dan ook te zorgen voor voldoende verluchting in je kelder, en indien je een serieus vochtprobleem hebt zoals opstijgend vocht kan je dat best ook dadelijk aanpakken.

Schimmel in kelder voorkomen

Daarnaast zijn papier, hout en textiel een ideale voedingsbodem; zeker als die ook nog wat vochtig zijn door de hoge luchtvochtigheid in je kelder. De aangetaste grondstoffen zijn bijna altijd verloren doordat de schimmel en zijn sporen er volledig doorheen zullen trekken. Laat dus zeker ook geen materialen zoals deze achter in een vochtige kelder om de schimmel minder kans te geven een groeiplek te vinden.

Heb je niet de kans om je kelder goed te ventileren, we hebben immers meestal geen vensters in de kelder staan, dan kan je er ook voor kiezen om een chemische vochtvreter te plaatsen. Je moet deze natuurlijk regelmatig leegmaken en de producten erin vervangen; maar het kan een vrij goede oplossing bieden in kleinere ruimtes. Al zal dit een kostelijk verhaal worden als je dit op lange termijn zou moeten blijven doen. Maar een schimmel verwijderen is natuurlijk ook niet goedkoop, al zou je op termijn beter kijken naar een manier om de ruimte regelmatig en makkelijk te verluchten.

Bij twijfel over een infectie kan je best een professional in schimmel verwijderen onder de arm nemen om je woning te inspecteren. Ben je niet zeker hoe schimmel in kelder voorkomen en heb je toch graag wat advies van een professioneel ontsmettingsbedrijfneem dan vrijblijvend contact op met Limas Hygienics.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak