Waarom jou badkamer een paradijs voor schimmels kan zijn

Schimmel in de badkamer is geen ongezien fenomeen, de omstandigheden zijn in deze ruimten dan ook helemaal ideaal voor om dit organisme tot bloei te laten komen.

Een schimmel komt traag tot stand, maar is van in de beginfase reeds schadelijk voor de gezondheid. Indien de infectie al wat verder is zie je traditioneel zwarte vlekken verschijnen op plafond of muur, tegen dan is het echt wel de hoogste tijd om aan zwambestrijding te denken.

Maar hoe komt die schimmel in de badkamer er nu eigenlijk?

Schimmels houden van vocht en warmte, twee factoren die vaak in overdaad aanwezig zijn in een badkamer. Zeker indien er niet voldoende verluchting beschikbaar is zal er -door de hoge luchtvochtigheid- condens vormen op muren en plafonds, maar ook de kitranden en plinten zijn een broeihaard.

Schimmel in de badkamer

Doordat deze oppervlakken vaak wat ruwer zijn, en het vocht wat kunnen opnemen kom je hier vaak de schimmels tegen. Het is immers een ideale voedingsbodem voor dit organisme dat zich vaak via de lucht weet te verspreiden, het heeft zeer kleine sporen (zaadjes) die ook mee aan de bron liggen van de gezondheidsproblemen die een schimmelinfectie met zich mee kan dragen. De kleine sporen ademen we immers in en kunnen zich zo vastzetten in onze longen met alle gevolgen vandien.

Een schimmel verwijderen is ook niet makkelijk, ze houden nu eenmaal van poreuze materialen en gaan zich hier dadelijk ook diep in nestelen. Snel ingrijpen blijft de boodschap. Maar zoals steeds is voorkomen beter dan genezen.

Hoe voorkom ik schimmel in de badkamer?

Er zijn maar twee effectieve manieren: ventileren en ventileren. Maar de ene manier is de andere niet, ventileren kan op de natuurlijke manier door een ventilatierooster of een venster. Let hierbij wel op dat je geen condens gaat uitlokken door koude buitenlucht direct in aanraking te laten komen met je warme en vochtige binnenlucht.

Of mechanische ventilatie door het plaatsen van een ventilatiemachine, hier zijn ook verschillende types beschikbaar in de handel die helpen om rechtstreeks of onrechtstreeks het vochtgehalte in de lucht aan te pakken.

Je wil niet in een ongezonde situatie leven, indien je hulp nodig hebt met ongediertebestrijding twijfel dan niet om contact te nemen via onderstaande formulier voor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak