Steken mollen deze winter de kop op in jou tuin?

Niets ontsiert een grasperk meer dan een paar stevige molshopen in het midden van je mooi plantsoen. Een mol is een teken van een gezonde ondergrond, ze jagen immers op wormen en andere insecten die zich onder je gazon bevinden. Maar dat is maar een schrale troost als ze je siertuin volledig vernielen. In de eerste plaats willen we dan natuurlijk ook de mollen verjagen of vermijden, maar als het echt niet anders kan zit er niets anders op dan mollen bestrijden.

Mollen bestrijden

Mollen voorkomen

Als natuurliefhebbers begrijpen we natuurlijk dat mollen een deel uitmaken van het lokale ecosysteem, we willen ze niet noodzakelijk uitroeien maar liever aanmoedigen om hun werkzaamheden op andere plekjes in de tuin (of nog beter de tuin van de buurman) uit te voeren. Mollen zijn blind en doof, maar ruiken enorm goed. Het aanplanten van sterk geurende planten op de grenzen van je tuin kan al enorm helpen, daarnaast kan het afboorden van de grond door een gaas (met fijne mazen, kippengaas is reeds te groot) dat je ingraaft -ideaal tot aan de waterlijn- al genoeg last geven zodat de diertjes liever een makkelijkere route zoeken rond dan door jou tuin.

Mollen verjagen, hoe pak ik het aan?

Een natuurlijke vijand van de mol is de kat, heb je een viervoeter in huis die ook in je tuin mag dan kan je probleem snel van de baan zijn. Een kat ligt graag op uitkijk aan een molshoop om het diertje te vangen als het even boven komt piepen. Heb je niet dadelijk een kat ter beschikking dan zijn er ook nog alternatieven.

Mollen verjagen

Een mol is blind en doof, we vertelde al over de goed ontwikkelde reukzin. Deze kan je tegen haar gebruiken met "mollenballen" die in de handel beschikbaar zijn en sterke geur verspreiden als je ze in de tunnels aanbrengt. Maar naast haar reukzin "luistert" ze ook heel goed naar trillingen die haar aangeven of er eventueel een vijand in de buurt is. In de handel zijn trilstaven beschikbaar die je in de buurt van je tuin kan plaatsen en die regelmatig dit effect simuleren.

Mollen bestrijden

Voor mollen vangen blijven klemmen de beste oplossing. Het vergt echter toch wel wat vakkennis om deze correct te plaatsen zodat de mol er niets van merkt, en ze zijn natuurlijk niet ongevaarlijk (zeker voor (klein-)kinderen en huisdieren). De hulp van een vakman kan hier best ingeroepen worden.

Heb je hulp nodig met mollen in de tuin of bij ongediertebestrijding in het algemeen reken dan op de experten van Limas Hygienics. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte of advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak