Maak je tuin egelvriendelijk en bestrijd zo slakken

Onder het motto "De vijand van mijn vijand is mijn vriend" geven we je enkele tips om op een natuurvriendelijke manier aan ongediertebestrijding te doen. Slakken zijn in de meeste tuinen een plaag, het echte veelvraten die vaak niet veel meer overlaten van je mooie (of lekkere) plantjes. We gaven in het verleden al wat tips hoe je ze kon vangen met een bier-val of vergif, of ze zelfs proberen afschrikken door fel geurende kruiden of planten in je tuin te zetten. Maar een veel beter idee is om te proberen een egel in je tuin te krijgen, dit kleine zoogdier is verzot op alle soorten slakken en andere insecten.

Wist je trouwens dat een egel ook wel eens een (jonge) mol of muis lust? Redenen genoeg dus op het vlak van ongediertebestrijdingom van hem een partner te maken in je tuin. Heb je kippen dan moet je wel even opletten dat je ren goed afgemaakt is, een meer volwassen egel lust wel eens een ei of zelfs een kuikentje als er niet genoeg ander voedsel in de buurt is.

Egel in je tuin

Een egel laat zich niet goed lokken (al zouden ze gek zijn op kattenvoer). Egels trekken elke nacht tussen de 500 meter tot wel 3 km rond, en verschillende egels gebruiken hetzelfde territorium. De kans is dus vrij groot dat er wel een egel in de buurt is, als je echter nog nooit een egel zag in je tuin komt dat waarschijnlijk door het feit dat je tuintje niet toegankelijk is voor hem. Zorg ervoor dat op regelmatige afstanden in je omheining of border dat er een gat van rond de 15x15 cm is waarlangs hij binnenkan, en dit niet enkel aan de straatkant maar ook naar de tuinen rondom je.

Eenmaal we zeker zijn dat de egels binnen kunnen moeten we ook even kijken of er wel iets te eten valt voor hen (buiten die slakken dan). Plant struiken, lage begroeiing of een heg, daar loopt hij graag onder en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is zonder bodembedekking zodat hij toegang heeft tot de bodem om naar ondergrondse insecten (mieren, wormen) te zoeken. Een composthoop of een stapeltje takken zijn ook heel aantrekkelijk voor hem om zich in te nestelen, want nog beter dan een regelmatig bezoek is natuurlijk gewoon een egel in residentie hebben in je tuin.

Heb je vragen over ongediertebestrijding? Neem dan vrijblijvend contact op met ons voor advies of een offerte.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak