Hoe bescherm ik mijn pand tegen houtworm?

Houtworm voorkomen doe je best door preventief te werken. Dit kan vrij makkelijk door het houtwerk in je huis regelmatig met pesticiden te bewerken. Afhankelijk van de kracht van het middel kan dit je structuur tien- tot vijftien jaar beschermen tegen deze pest.

Maar soms kom je te laat...

En dan moet je houtworm behandelen, hoe doe je dat best? Zoals vaak bij ongediertebestrijding is het advies van een vakman vragen een goed idee,

immers zowel zichtbare als verborgen houten elementen zijn een voedingsbodem voor houtwormen. Een eerste -niet te onderschatten- taak voor we de houtworm bestrijden is het vaststellen van de omvang van de infectie.

Enkele -hoe klein ook- achtergebleven wormen, larven of kevers kunnen makkelijk weer het begin van een hele nieuwe infectie vormen.

Houtworm Voorkomen

Als je de houtworm bestrijden gaat kan dat op deze manieren:

  1. hout behandelen: het is misschien eerder een vorm van houtworm voorkomen, maar ze voeden zich liefst met onbehandeld hout. Sommige soorten hebben het graag droog, andere liever vochtig... geen enkele met een dekkende laag vernis of verf.
  2. gif en gas: best uit te voeren door een vakman in ongediertebestrijding, maar op deze manier ben je zeker dat je de larven tot diep in het hout te pakken krijgt.
  3. koude of hitte: kleinere objecten die besmet zijn kan je (goed verpakt) in de oven (+55 C) of diepvriezer (-18 C) zetten.
  4. Petroleum: goed voor een eerste aanpak, let op dit dood vaak niet de larven en poppen die dieper in het hout nestelen.
     

Bij een ernstige infectie moet je na het voor houtworm behandelen ook nagaan of je geen houten onderdelen moet vervangen. De beestje hollen balken,... vaak volledig uit waardoor die hun draagkracht grotendeels kunnen verliezen.

Hou hier rekening mee en schakel indien nodig het advies van een ervaren houtbewerker in om je structuur te beoordelen.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak