Hoe een huiszwam herkennen en bestrijden?

Een huiszwam klink gemoedelijk, maar is dit allerminst. Het is een van de meest destructieve schimmels die je in huis kunt hebben en huiszwam bestrijding is dan ook iets dat je beter snel en grondig kan aanpakken voor er teveel structurele schade gedaan is door dit organisme. Zoals bij de meesten zwammen en schimmels krijg je huiszwam door een slechte verluchting, met als gevolg een te hoge vochtigheidsgraad in de ruimte. Een ruimte met een luchtvochtigheid van meer dan zeventig procent is een perfect habitat voor deze indringer. Zijn aanwezigheid is dan meestal ook te wijten aan een achterliggend vochtprobleem zoals een lek, een insijpeling of een stijging van grondwater. Dit in combinatie met een suboptimale verluchting is een gevaarlijke combinatie en verluchten is vaak de eerste stap die we moeten nemen bij zwambestrijding.

Hoe weet je of je een huiszwam hebt?

Vaak weet je pas dat je met een huiszwam zit als het al te laat is, de eerste zichtbare tekenen zijn meestal het ontdekken van sporen of een vruchtlichaam en dit is al een later stadium in de ontwikkeling van het organisme. Maar laat ons bij het begin beginnen; een huiszwam heeft een cirkelvormig (soms ellipsvormig) vruchtlichaam dat vrij groot kan worden, een doorsnede van rond één meter is geen uitzondering. Het lichaam is bruin tot rood en heeft witte randen, rondom het lichaam zijn meestal sporen (zaad) te vinden die gelijken op een roestkleurig stof. Vaak zie je ook een soort witte vlokken aan de oppervlakte van een houten object, dit zijn schimmeldraden (een soort wortels) die water transporteren uit het hout of de muur naar het vruchtlichaam dat zich ook aan de achterkant van de muur kan bevinden.

Zwammen in huis

OK, het is een huiszwam! Hoe geraak er ervan af?

Bij huiszwam bestrijding is het van het allergrootste belang om snel en doortastend actie te ondernemen, eens hij te veel vrij spel heeft gehad kan de schade echt aanzienlijk worden. Daarbij is hij -zoals de meeste schimmels- heel moeilijk te bestrijding als hij te lang al heeft kunnen rondwoekeren. Een wilde huiszwam heeft vaak tot gevolg dat een woning onbewoonbaar kan worden, niet enkel door het ongezonden karakter van een schimmel op de luchtkwaliteit (nl. de sporen die u zou kunnen inademen en zich in uw longen vastzetten). Maar ook door het gevolg van houtrot of droogrot waarbij de cellulose van hout of muur aangetast kan worden en u met broos hout te zitten komt, dit zal uiteindelijk gewoon verpulveren en balken hun draagkracht volledig doen verliezen, wat natuurlijk tot stabiliteitsproblemen kan leiden. Ook bij houten trappen of vloeren is dit natuurlijk levensgevaarlijk omdat ze u lichaamsgewicht niet meer kunnen ondersteunen en u er wel eens volledig zou kunnen doorzakken, erg gevaarlijk dus.

Hoe aan zwambestrijding doen?

Zoals steeds blijft verluchten van de ruimtes de eerste taak. Al zal dit enkel de schade beperken door de zwam zijn voedingsbodem te ontnemen en hem niet verwijderen. Daarvoor kan u best een professional onder de arm nemen die met een zwamdodend chemisch product zal ingrijpen, omdat we de huiszwam vaak pas in een later stadium kunnen ontdekken zal het verwijderen van een aangetaste oppervlakken vaak onvermijdelijk zijn.

Hebt u vragen over huiszwam bestrijding twijfel dan niet om contact op te nemen met Limas Hygienics voor vrijblijvend advies of een offerte. Wij staan u graag met raad en daad bij voor al uw ongediertebestrijding.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak