Fruitvliegenplaag in je horecazaak

Fruitvliegjes zijn in wezen onschadelijk, ze doen ons geen kwaad en ze verspreiden ook geen ziektes. Maar toch ervaren we ze als lastig, zeker in een horecazaak kan een Fruitvliegenplaag aanzienlijke reputatieschade opleveren. Of het kan je toch al makkelijk een paar bestellingen doen mislopen van klanten die zich eraan storen.

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes zijn biologisch perfect uitgerust om snel een plaag te worden, en dan zeker in een horecazaak. De vrouwtjes gaan immers steeds op zoek naar etensresten, en dan vooral naar overrijp fruit (vandaar haar naam) maar ook de gisten,... van bier of andere dranken kunnen ze smaken. Eens gevonden legt het vrouwtje en een korte tijd enorm veel eitjes. Fruitvliegjes hebben een erg snelle levenscyclus en kunnen daardoor in een mum van tijd met enorm veel zijn. De temperatuur speelt hierin ook een rol, ze zijn wat rustiger in de wintermaanden... maar dan leggen ze natuurlijk nog steeds in recordtempo eitjes, en die komen allemaal tegelijk uit als het kwik naar boven kruipt.

En boem! Daar zit je dan met een wolk vliegjes in je café of restaurant. Fruitvliegjes verdelgen als de plaag op zijn hoogtepunt is is erg lastig, een grote populatie is erg moeilijk terug te dringen op korte termijn en duurt langer om helemaal te verdelgen. Fruitvliegjes bestrijden doe je dan ook best in de lente wanneer de temperatuur begint te stijgen.

Fruitvliegjes voorkomen is moeilijk, ze reizen vaak mee in het fruit dat je in de winkel of op de markt kocht. Maar met deze tips kan je het hen wel wat moeilijker maken:

- Voedselbronnen zijn hun kweekhaarden: Etensresten (vast en vloeibaar) zoveel mogelijk beperken. Vuilbak en afwasmachine goed afsluiten, geen lege flesjes of blikjes laten staan, de gootsteen steeds goed doorspoelen na gebruik... en natuurlijk vergeten fruit in de fruitschaal (zeker bananen). Heb je toch graag fruit op display zet er dan een stolp of een kleine klamboe over.

- Wees netjes: vervang regelmatig je vuilniszak, was sponsjes en vaatdoeken vaker, laat geen afwas staan en poets regelmatig tafels en bar met een propere doek.

Fruitvliegjes voorkomen

Fruitvliegjes bestrijden kost tijd en moeite, maar je kan het verschil maken met andere zaken in de buurt door fruitvliegvrij te zijn. Heb je toch graag wat advies van een professioneel ontsmettingsbedrijf neem dan vrijblijvend contact op met Limas Hygienics.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak